- Dit evenement is voorbij.
LifetecZONe eindejaarsbijeenkomst 2023
11 december 2023 @ 14:00 - 18:30
Wil je nog langskomen bij onderstaande bijeenkomst. Bel met Annemarie via 0655730737
Hoe bescherm je jouw product en/of dienst?
Praktijkervaringen van een octrooigemachtigde, advocaat en ondernemers
We zijn 11 december te gast in de Kennedytoren bij NLO Octrooi- en Merkenbureau / Taylor Wessing Advocaten aan het Kennedyplein 236 in Eindhoven. Gelegen naast het NS Centraal station Eindhoven. Parkeren kan in parkeergarage Kennedyplein.
Op deze eindejaarsbijeenkomst extra aandacht voor het beschermen van je pharma/medtech product en/of dienst. Vanuit verschillende invalshoeken zullen vooral praktijkervaringen worden gedeeld.
Daarnaast is deze bijeenkomst DE ontmoetingsplaats om andere ondernemers in life sciences en medische technologie informeel te ontmoeten.
Tafelpresentaties worden gegeven door de volgende leden van LifetecZONe:
TRU – j.j. Bos – SAC Nederland
Pitches door 5 Ondernemers
14.00 Ontvangst
14.30 Welkom door Ria Hein, voorzitter LifetecZONe
14.35 Introductie juridische kant van geheimhouden of octrooieren
Eelco Bergsma, Advocaat en Partner Taylor Wessing
Met de Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen worden bedrijfsgeheimen nu ook (beter) wettelijk beschermd. Daarmee wordt het steeds belangrijker om een goede afweging te maken tussen het geheimhouden of octrooieren van bepaalde kennis en technische uitvindingen. Het vinden van de juiste balans daartussen zal onderwerp van deze lezing zijn.
14.50 Geheimhouden of octrooieren in het kader van clinical trials (pharma en medtech)
Kolja Adamczyk, Nederlands en Europees octrooigemachtigde NLO
Het houden van clinical trials kan leiden tot omstandigheden waarbij het geheimhouden van je product beperkt mogelijk is. Tegelijkertijd is een moment van octrooieren voor productontwikkeling veelal optimaler, wanneer een productontwerp voldoende getoetst is. Wij laten zien aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe met dit spanningsveld om te gaan.
15.05 Bedrijfspotentieel veiligstellen met een slimme IP-strategie
Ramon Solberg, CTO and founder Vivolta
Vivolta is gespecialiseerd in Medische Electrospinning, een productieproces dat wordt gebruikt voor de productie van nano- en microvezelige biomaterialen. Elektrogesponnen biomaterialen zijn bijzonder nuttig in implanteerbare medische producten omdat hun vezelige architectuur de natuurlijke extracellulaire matrix van menselijk weefsel nabootst. Hoewel elektrospinning al meer dan 100 jaar oud is, heeft Vivolta nieuw potentieel kunnen ontsluiten met de uitvinding van hun Medispin-platform, dat elektrospin medische producten levert met de consistentie, schaal en prijs die de medische industrie nodig heeft. In de presentatie op 11 december zal Vivolta hun aanpak delen om sterke technologie-octrooifamilies te creëren zonder de mogelijkheid om de kerntechnologie zelf te patenteren.
15.20 Nieuw Europees octrooisysteem: update
Rolf Suurmond, Nederlands en Europees octrooigemachtigde NLO
Het unitair octrooi en de Europese Octrooirechtbank zijn twee nieuwe en krachtige middelen om octrooien in Europa te verkrijgen en te handhaven. Hoe kun je die het beste inzetten? Een update van de nieuwste ontwikkelingen en de mogelijkheden die dit systeem biedt
15.35 Pauze
16.00 Welke fases moet een ondernemer doorlopen om zijn product op de markt te brengen
Marcel Jacobs, Chief Business Officer Matisse Pharmaceuticals
Matisse Pharmaceuticals, opgericht in 2014, is een biofarmaceutisch bedrijf dat een productportfolio van veilige en innovatieve therapieën ontwikkelt. Het richt zich op ziekte-indicaties die worden gekenmerkt door verhoogde niveaus van extracellulaire cytotoxische histonen. Het meest geavanceerde product in ontwikkeling is de heparinefractie M6229 voor de behandeling van ernstige sepsis en septische shock, die zich momenteel in fase I/IIa-ontwikkeling bevindt. De WHO schat dat sepsis wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak is.
16.25 De ervaringen met octrooirecht van een medtech ondernemer met een goed idee
Frans Houwen, directeur Peracutus
Voor het bepalen van het volume van een ledemaat of een klein, lokaal deel van een ledemaat heeft Peracutus een nieuw gepatenteerd concept bedacht en dit concept nu omgezet in een prototype van een apparaat: de Peracutus Aqua Meth.
16.50 Een gel voor natuurlijk kraakbeenherstel
Alleen al in Europa en de Verenigde Staten krijgen jaarlijks miljoenen patiënten de diagnose traumatische focale defecten (TFD) in het kraakbeen van de knie. Kraakbeen is het zachtere weefsel dat de oppervlakte van de bot-uiteinden bekleedt. Het werkt als een schokdemper en als glijlaag waardoor de botten soepel en pijnloos langs elkaar kunnen bewegen. Er lopen geen bloedvaten of zenuwen door het kraakbeen. Vanwege de wijze waarop de cellen zijn gehecht was het tot nu toe lastig om kraakbeenschade te herstellen. Het gepatenteerde CartRevive™ hydrogelimplantaat van Hy2Care® maakt dit wel mogelijk. Sanna Severins, COO van Hy2Care® vertelt hierover op 11 december.
17.15 Borrel met een hapje en tussendoor pitches van nieuwe leden en genodigden
18.30 Einde
Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door