- Dit evenement is voorbij.
MASTERCLASS Biomaterialen (met ontbijt)
13 oktober 2022 @ 07:30 - 11:00
Wil je nog deelnemen dan graag een mailtje naar annemarie@lifeteczone.nl
Een biomateriaal is een stof die ontwikkeld is om interactie aan te gaan met biologische systemen voor een medisch doel, hetzij een therapeutische of diagnostische behandeling, verbetering, reparatie of vervanging van een weefselstructuur van het lichaam. Binnen de regeneratieve geneeskunde worden bijvoorbeeld biomaterialen gebruikt voor weefselmanipulatie. Zo kunnen deze materialen bijdragen aan het herstellen van de functie van beschadigd weefsel en het vergemakkelijken van de genezing na verwonding of ziekte. Voorbeelden zijn hartklep implantaten die na een periode vervangen zijn door lichaamseigen cellen, bloedvaten die zichzelf herstellen na het plaatsen van een stent van een biomateriaal, kaakbot dat door een gel sneller kan genezen en allerlei andere zelfhelende materialen. De wereld van de biomaterialen en regeneratieve geneeskunde is vol beloftes.
Deze eerste Masterclass maakt onderdeel uit van een reeks Masterclasses die LifetecZONe organiseert over onderwerpen die onze leden als zeer interessant aanmerken, waarbij de state of the art over het onderwerp wordt gedeeld in een korte ontbijtsessie.
Doelgroep: leden en introducees (maximaal 20 gasten)
Locatie: Fontys, De Rondom 1, Eindhoven (TUe campus, gebouw Nexus)
Partners: SBMC Smart Biomaterials Consortium, Health Holland, Fontys
Programma
7.30 – 8.00 Ontbijt en Welkom door Maarten van Andel (director Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen en schrijver van de boeken De Groene Kans en De Groene Illusie)
8.00 – 8.50 Lezing door Laura Rijns ( Dankers Lab) over supramoleculaire hydrogelen als mimics van de extracellulaire matrix . Laura vervangt Patricia Dankers.
Laura zal de uitdagingen en kansen bespreken van het synthetiseren en formuleren van supramoleculaire systemen in hydrogelen. Deze hydrogelen kunnen specifieke functies van de extracellulaire matrix na bootsen (d.w.z. het materiaal waarin cellen zijn omgeven in ons lichaam). Ze zal haar visie delen op de lange weg om te komen tot een materiaal dat Matrigel* kan vervangen.
* Matrigel = materiaal wat over de hele wereld wordt gebruikt om cellen in te kweken in een lab. Echter is dit materiaal geïsoleerd van dierlijk weefsel wat betekent dat het grote batch-to-batch variaties heeft. Ook kunnen verschillende eigenschappen (bijv. stijfheid en bioactiviteit) niet onafhankelijk van elkaar worden gevarieerd.
8.50 – 9.20 Pauze met koffie, thee
9.20 – 9.50 Lezing door Koen Dijkstra (HCM Medical) over technieken (vriesdrogen, decellularisatie) om 2- en 3-dimensionale weefselmatrices te maken van menselijke en dierlijke oorsprong voor de productie van medische implantaten.
9.50 – 10.00 pauze met koffie, thee / Einde Masterclass
10.00 – 11.00 Rondleiding door het lectoraats- chemie-, bio- en natuurkundelab, met uitleg over onderzoeksprojecten en zo mogelijk een demoproef
Het lectoraatslab is het hart van vijf onderzoeksthema’s: Thin Films & Functional Materials, Energy for the Future, Detection & Measurement, Polymers en Life Sciences. Daarnaast hebben ze nog een uitgebreid instrumenteel lab, met een grote range van analyseapparatuur zoals GLC, GC-MS, HPLC, NMR, IR en XRF. Afhankelijk van de interesse zal dieper ingegaan worden op een thema.