Mellon Medical met Europese subsidie richting kliniek

Begin december kreeg Mellon Medical vanuit het Eurostars-programma een aanzienlijke subsidie toegekend. Deze is bestemd voor onderzoek ten behoeve van de doorontwikkeling van een innovatief hechtinstrument, de Switch suturing device. Tijdens een officiële ceremonie op 20 december in Den Haag werden alle ontvangers van een Eurostars-subsidie in het zonnetje gezet. Onder hen Jan Benschop, CEO van Mellon Medical: “Dankzij deze subsidie kunnen we met de Switch eerste stappen richting de kliniek zetten. We gaan verder met de ontwikkeling en maken meerdere prototypes. Dan kunnen we dit jaar starten met de eerste preklinische studies in het Erasmus MC. Dit wordt 

Het sluiten van de buikwand na een operatie gebeurt standaard met zogeheten ‘big bites’, hechtingen met een onderlinge afstand van circa tien millimeter. Uit wetenschappelijk onderzoek onder leiding van het Erasmus MC is gebleken dat ‘fijner’ hechten, met ‘small bites’ op vijf tot zeven millimeter van elkaar, minder complicaties oplevert. Dat zorgt voor een beter resultaat. Voor een chirurg is hechten met ‘small bites’ op conventionele wijze echter tijdrovend door het vele overpakken van de naald. Daarnaast maakt de kromming van de naald het lastiger om recht door het weefsel te gaan. Mellon Medical, opgericht in 2013, bedacht een oplossing, de Switch suturing device. Dit instrument heeft twee bekjes die de chirurg naar elkaar toe kan bewegen om met één hand automatisch een rechte naald van het ene naar het andere bekje over te zetten. De chirurg heeft de tweede hand vrij voor het positioneren van het te hechten weefsel. Dat komt de precisie en dus de kwaliteit van de hechting ten goede. Bovendien kan de chirurg op deze manier twee keer zo snel hechten.

Internationale samenwerking

Mellon Medical schakelde ons lid technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon in voor de verdere ontwikkeling en productie van het innovatieve hechtinstrument. Voorjaar 2022 vormden ze samen een onderzoeksconsortium om de stap naar kliniek te kunnen zetten. De overige consortiumleden zijn het Erasmus MC en het Italiaanse Assut Medical, fabrikant van hechtnaalden en -draad. In september diende het consortium een subsidieaanvraag in voor onderzoek ten behoeve van de doorontwikkeling van de Switch.

Een betere kwaliteit van leven

Benschop is uiteraard zeer blij met de toekenning. “Met deze subsidie gaan we de Switch suturing device doorontwikkelen en meerdere prototypes maken. Ook kunnen we dit jaar starten met de eerste preklinische studies in het Erasmus MC. Dit wordt dan het eerste ‘small bites’ hechtinstrument ter wereld waarmee chirurgen sneller en preciezer kunnen hechten. Zo kunnen ze littekenbreuken na operaties in de buikwand met 50% verminderen. Dit betekent dat de patiënten minder ongemak en dus een betere kwaliteit van leven ervaren. Bovendien helpt het om de kosten voor de zorg drastisch te verminderen.”

www.mellonmedical.com

Delen:
× App LifetecZONe
Ga naar de inhoud